N-VA-ZAP roept OCMW Zottegem op tot daadkracht in moeilijke tijden

Op 13 november 2015, over deze onderwerpen: Audit OCMW Zottegem, OCMW Zottegem

ZOTTEGEMSE BELASTINGBETALER DRAAIT OP VOOR UITBLIJVEN VAN BESPARINGEN

 

De OCMW’s in Vlaanderen trekken aan de alarmbel: door de stijgende energiekosten, hogere huurprijzen en extra druk door de asielcrisis vrezen zij een 'sociaal fiasco' in 2016. In Zottegem roept N-VA-ZAP op om eindelijk werk te maken van broodnodige besparingen zodat de mensen die onze hulp nodig hebben niet in de kou blijven staan.

De legislatuur is intussen halverwege. Al drie jaar klopt N-VA-ZAP op dezelfde nagel: we moeten verstandig besparen om te kunnen blijven investeren zonder de belastingen te verhogen. Bij het Zottegemse OCMW valt hier bijzonder weinig van te merken. Daardoor komen de nieuwe uitdagingen waar andere OCMW’s voor aan de alarmbel trekken extra hard aan.

Rik Vandeputte (N-VA – ZAP OCMW raadslid): “Had men onze voorstellen uitgevoerd dan zouden de extra inspanningen waarmee men nu wordt geconfronteerd beter aangepakt kunnen worden. Men heeft zich te weinig voorbereid op wat nog kon komen en daardoor zal het alleen maar moeilijker zijn om de nieuwe uitdagingen aan te kunnen. De komende jaren wordt de factuur voor dat non-beleid doorgestuurd naar de Zottegemse belastingbetaler.”

 

Meer dan ooit nood aan daadkracht

De federale en Vlaamse regeringen hervormen, besparen en willen nieuwe perspectieven bieden aan de mensen. Maar in Zottegem berust men in oude recepten. Een te zware én dure overheid staat efficiënt beleid in de weg. Maar vooral: de burger betaalt er veel te veel geld voor!

N-VA – ZAP deed heel wat voorstellen om het anders en beter te doen:

Zo stelden we voor om het vast bureau van het OCMW af te schaffen. Dit dient toch enkel om een extra zitpenning te kunnen geven aan enkele politieke vrienden. Maar dat is slechts een kleintje.

Rik Vandeputte: “Er zijn twee zaken waarmee men honderdduizenden euro’s winst per jaar kan boeken: een doorgedreven integratie van de diensten van het stadsbestuur met de OCMW diensten, zoals één secretaris en financieel beheerder. En men moet nagaan met welke activiteiten men als OCMW nog een meerwaarde kan bieden aan de burgers. Het dienstenchequebedrijf maakt per jaar ongeveer 300.000 euro verlies maar doet niets voor de burgers wat een gewoon dienstencheque bedrijf niet zou kunnen. Dat is bijna 2 miljoen euro over de hele legislatuur. Reken maar eens uit hoeveel mensen we daarmee zouden kunnen helpen.”

Ondertussen werden wel de ligdagprijzen in het rusthuis verhoogd.

 

Echt sociaal beleid

Dit jaar nog heeft Rik Vandeputte de aanbevelingen uit de audit van Audit Vlaanderen bij het OCMW Zottegem aangekaart.  Uit de audit blijkt dat er dringend werk moet gemaakt worden van de integratie tussen het OCMW en de stad Zottegem. In onze stad ligt dat proces onbegrijpelijkerwijs gewoon stil.

De optelsom van gemiste besparingen en de pertinente weigering tot efficiënt bestuur maakt dat
we vandaag de dag onvoldoende gewapend zijn tegen de uitdagingen die er zijn. En daar zijn de mensen die het nodig hebben, de dupe van. Een gemiste kans voor echt sociaal beleid.
“, besluit Rik Vandeputte.

 

Auteur(s):

Rik Vandeputte en Matthias Diependaele

Contactinfo:

rik.vandeputte [at] n-va.be

Matthias.diependaele [at] n-va.be     

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is